Energiedeskundige type A

A- A A+

Sinds 1 november 2008 is het energieprestatiecertificaat (EPC) verplicht bij woningen, appartementen, studio's, ... die te koop worden aangeboden. Vanaf 1 januari 2009 is die verplichting ook van kracht gegaan voor woningen, studio's, appartementen, studentenkamers, ... die te huur worden aangeboden.  Het EPC moet beschikbaar zijn vanaf het moment dat de woning te koop of te huur wordt aangeboden, zo niet loopt de eigenaar risico op een boete.
Verkopers en verhuurders moeten een beroep doen op een erkende energiedeskundige type A voor de opmaak van een EPC voor hun woning. Binnen ons bedrijf zijn we als energiedeskundige type A erkend onder het erkenningsnummer EP12979.

Het EPC

Potentiële kopers of huurders krijgen met het EPC een idee van de energiezuinigheid van de woning. Verkopers en verhuurders kunnen op hun beurt de energiezuinige kenmerken van hun woning in de verf zetten.

Op het EPC staat een kengetal (score). Deze score wordt berekend op basis van de eigenschappen van het gebouw, zoals de gebruikte materialen en de isolatiewaarden van muren en dak, ramen en deuren, en de installaties voor verwarming en warm water. Het kengetal wordt uitgedrukt in kWh/m² en drukt uit wat het berekende jaarverbruik is ten opzichte van de bruikbare vloeroppervlakte van de woning. Bij de berekening wordt geen rekening gehouden met het verbruikersgedrag of de gezinssamenstelling van de (vorige) bewoners. Dit kengetal zal dus vaak niet overeenstemmen met de gegevens die u bijvoorbeeld op uw elektriciteitsfactuur vindt.

Het kengetal wordt op een kleurenbalk (van groen naar rood) gepositioneerd ten opzicht van geldende referentiewaarden. Een woning die zich in de groene zone bevindt, scoort dus goed op vlak van energie. Een woning in de rode zone zal energieverslindend zijn. Op de kleurenbalk staan referentie-getallen, van 0 tot 700. Hoe hoger deze score, hoe hoger het berekend energieverbruik en hoe minder energiezuinig de woning zal zijn. Voor oudere woningen is het zeker mogelijk dat het kengetal een stuk hoger is dan 700.

Naast deze 'score' bevat het energieprestatiecertificaat ook een reeks energiebesparende aanbevelingen. Deze aanbevelingen zijn niet verplicht uit te voeren maar bieden de koper of huurder nuttige informatie over mogelijke energiebesparende investeringen.
Verder staan nog een aantal administratieve gegevens, zoals gegevens van de energiedeskundige, informatie over premies, ... vermeld op het EPC.

Geïnteresseerd in een EPC van Abimos? Contacteer ons dan gerust voor een afspraak. Dat kan via de contactpagina van deze website.

Openingsuren

ma    -    vr    :    08u00 – 18u00       /       za   -    zo    :    gesloten

BVBA Abimos - Kluisbergen - Home BVBA Abimos
Molenstraat 104 B0
9690 - Kluisbergen
België / Stratenplan
BVBA Abimos - Kluisbergen - Home Tel :    055 60 54 12 BVBA Abimos - Kluisbergen - Home info@abimos.be
BTW BE 0885 742 533
Gsm : 0479 917 927 (Rene)
  0486 144 620 (Vanessa)
Fax : 055 60 54 12