Veiligheidscoördinatie

A- A A+

Ook aan de veiligheid tijdens bouwwerken stelt de overheid eisen. Eén daarvan is het aanstellen van een veiligheidscoördinator voor alle bouwwerken waarbij minstens twee aannemers tegelijk of achtereenvolgens betrokken zijn. Dit geldt zowel voor de ontwerpfase als tijdens de werken zelf en dit ongeacht de aard, omvang, oppervlakte, risicograad of de kostprijs van de werken. De regel is van toepassing op alle bouwwerken, dus voor particulieren en ondernemingen.

Wanneer veiligheidscoördinatie?

De veiligheidscoördinator zorgt ervoor dat het bijkomend risico dat ontstaat als gevolg van de interactie tussen meerdere aannemers, zoveel mogelijk beperkt wordt. Abimos is daarin een ervaren en deskundige partner en kan u gedurende het hele project, van ontwerp tot uitvoering, begeleiden.

De veiligheidscoördinatie is verplicht voor alle bouwwerken die door minstens twee aannemers tegelijk of achtereenvolgens worden uitgevoerd op de werf en dit zowel tijdens het ontwerp als tijdens de bouwwerken zelf. Het al dan niet toepassen van de coördinatieverplichting hangt uitsluitend af van het aantal aannemers dat tussenbeide komt in de verwezenlijking van het bouwwerk.

Zodra de bouwwerken worden uitgevoerd door ten minste twee verschillende aannemers, geldt automatisch de coördinatieverplichting ongeacht de aard, de omvang, de oppervlakte, de risicograad of de kostprijs van de werken. En dit zowel bij bouwopdrachten voor particulieren als voor ondernemingen.

Wie of wat is de veiligheidscoördinator?

De veiligheidscoördinator moet ervoor zorgen dat het supplementaire risico dat ontstaat als gevolg van de interactie van verschillende aannemers wordt ingedijkt. U heeft dus iemand nodig met ervaring en beroepskennis. Maar wie dat is of kan zijn, is afhankelijk van het stadium van het bouwproces en de aard van de werken. De coördinatieopdracht mag tijdens ontwerpfase en uitvoering van de werken door dezelfde persoon worden vervuld.

Wettelijk bepaalde taken van de veiligheidscoördinator:

  • opmaken van veiligheids- & gezondheidsplannen
  • openen & aanvullen coördinatiedagboek.
  • openen & aanvullen post interventiedossiers.
  • melden van opmerkingen / inbreuken aan de bouwheer / met toezicht belaste personen + geven van adviezen om aan opmerkingen te verhelpen.
  • op het einde der werken worden alle dossiers aangevuld en overhandigd aan de bouwheer / opdrachtgever.
  • bijstand van de aanwezige interne milieucoördinator
  • adviesverlening opslag milieugevaarlijke producten.
  • adviesverlening opbouw tankstation (nieuw / verbouwing / aanpassingen)

Bij Abimos kan u terecht voor de veiligheidscoördinatie van uw werf. Maakt u graag gebruik van onze diensten? Contacteer ons dan als de bliksem via de contactpagina van deze website.

Openingsuren

ma    -    vr    :    08u00 – 18u00       /       za   -    zo    :    gesloten

BVBA Abimos - Kluisbergen - Home BVBA Abimos
Molenstraat 104 B0
9690 - Kluisbergen
België / Ligging
BVBA Abimos - Kluisbergen - Home Tel :    +32 55 60 54 12 BVBA Abimos - Kluisbergen - Home info@abimos.be
BTW BE 0885 742 533
Gsm : +32 479 917 927 (Rene)
  +32 486 144 620 (Vanessa)
Fax : +32 55 60 54 12